Petre Ion Stoica

PAGINĂ DE AUTOR

, SPITALUL DE CUVINTE

Petre Ion Stoica

Poetul Petre Ion Stoica s-a născut la 23 noiembrie 1955, în localitatea Fierbinți-Târg din județul Ialomița, fiul lui Ion și al Verginiei.

Studiile, atât cele primare, gimnaziale cât și Liceul, le face în localitatea în care s-a născut. Primul contact cu poezia, cu creația literară în general, îl are prin intermediul vărului său, poetul Marin Constantin. În timpul liceului are șansa să corespondeze cu Tudor Opriș, conducătorul cenaclului bucureștean “Săgetătorul”, cenaclul la care activau poeți tineri, deosebit de talentați. Reușește să obțină un premiu doi la un concurs literar pe județ, în ultimul an de liceu.

In anul 1978 se căsătorește și își stabilește domiciliul în București. Termină o școală  tehnică de telecomunicații și lucrează la Romtelecom. Are câteva apariții la radio și la tv până în 1990, apoi renunță la scris.

Abia în 2014, printr-un concurs de împrejurări benefic pentru el, o întâlnire cu foști colegi de liceu, reia scrisul. Publica în anul următor-2015, cartea de debut, la editura “Detectiv Literar”- “Păpuși de tutun”. Apoi anual încă patru cărți de poezie : “Propoziții de iarbă”, “Amara ispită a albului”,” Îngrijitorul de duminici” și “Timpul cailor de fum”. În 2022, cartea de versuri “Ferestre și interioare”. De menționat faptul că în anul 2018 obține premiul al treilea la Concursul național de poezie Radu Cârneci-prima ediție.

În prezent lucrează la un nou volum de poezii, dar și la o carte de proză. Participă regulat la întâlnirile cenaclului literar “Arena Literară” și postează aproape zilnic pe rețelele de socializare, poezii din creația sa.

Bibliografie :

-“ Păpuși de tutun”-2015

-“ Propoziții de iarbă”-2016

– “Amara ispită a albului”-2017

-“Îngrijitorul de Duminici”- 2018

– “Timpul cailor de fum”- 2019

– “Ferestre și interioare”- 2022