Somn ușor, tristețe!

Cristian Ghica

În fiecare dintre noi există o tristețe ascunsă. O neîmplinire, un neajuns, o deznădejde din trecut care a generat acea tristețe și care merită să fie îngropat/îngropată undeva în neamintire. Se adună mai multe asemenea tristeți, care ne rod pe la încheieturile somnului, care își fac simțită prezența în umbrele durerilor noastre.

Dacă nu le confruntăm, dacă nu le trăim din nou ca și când s-ar fi întâmplat acum o oră, nu le depășim.

Tristețea este o boală fără rețetă. Suferința nu se studiază la facultatea de medicină. Aici trebuie să ne tratăm singuri.

, SPITALUL DE CUVINTE
Fotografie de Juan Pablo Serrano Arenas

Eu am luat filmul tristeții mele și l-am văzut zilnic până l-am știut pe dinafară. Și tot nu am înțeles ce-a vrut să zică regizorul. Dar, mi-am explicat de ce actorul principal este trist. De nepăsare.

Oamenii triști nu văd tristețea. Doar o simt. Suferă în urma unor acțiuni deliberate ale altor indivizi lipsiți de empatie. Tristețea vine din iubirea respinsă de către un om sau dintr-o conjunctură creată de oameni lipsiți de empatie.

Am analizat, am sondat trecutul, am fost miner al adâncurilor mele, orice încercare de a elimina tristețea a eșuat într-o depresie adolescentină.

M-am obișnuit cu gândul tristeții veșnice. Poate această tristețe nu vine din trecut. Este măsura prezentului. Este o consecință a privirii în adâncimea zilei de poimâine.

Tristețea se naște din ceea ce ești și din potențialul a ceea ce poți fi. Dacă nu ai perspectivă ești trist. Dacă prezentul te împresoară cu disperare, nici viitorul nu este vioi. N-ai bani, nu ești mulțumit de ceea ce faci, banca îți ia casa, n-ai prieteni, nu iubești, nu te iubește nimeni, sunt motive să fii trist și să nu vezi în viitor nici măcar până mâine.

Dar toate acestea se rezolvă dacă privești problemele în față, ferm, direct, fără să cazi în amăgirea tristeții. Pentru că tristețea este o boală care trece de la sine. O tratezi cu optimism. Cu glume, cu bucurie, cu iubire. Nu poți să dormi noaptea? Gândește-te la frumusețea vieții, la bucuriile pe care le-ai trăit. Trăiește frumusețile zilei de azi.

Un banc zicea că dacă nu poți dormi, probabil ești în visul altcuiva. Fă în așa fel încât să trăiești înalt și să dormi adânc. Lasă-i pe ceilalți să-și trăiască frământările. Nu te mai uita în vorbele lor, nu mai gândi cu mintea altora, nu le mai trăi suferințele.

Stai aici, cu tine. Ascultă-te. Iubește-te. Închide ochii și simte cum crești în tine. Orice tristețe trebuie să plece din liniștea ta.

Abia acum trăiești. Acum poți să dormi liniștit.

Tristețile ascunse sunt mai prezente decât realitatea. Tu hotărăști ce faci cu ele.

Somn ușor, tristețe!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.