Abandonat în democrația românească

Cristian Ghica

Democrația este un concept mișto, dar neînțeles. Demos înseamnă popor, democrație, înseamnă, pe limba tuturor, puterea poporului. Pentru că, în greacă, kratos se traduce ca putere. Pe scurt, poporul conduce.

Așa e și la noi. Reprezentanți ai poporului conduc. D`aia mergem la vot. Însă, în definițiile democrației, nimeni nu a vorbit de conducători ai poporului care nu sunt alături de popor. Bunăstarea oamenilor ar trebui să fie pe primul loc în deciziile aleșilor.

, SPITALUL DE CUVINTE

Așa și este, în general. În particular, bunăstarea este doar pentru cei care sunt de partea aleșilor. Un partid își favorizează votanții, la fel cum cocoșul își favorizează găinile docile. Pe de o parte, este normal să-ți fidelizezi haita, dar nu este normal ca ceilalți să fie puși la zid. Nu suntem animale, păsări sau meduze. Avem legi. Avem democrație. Puterea poporului. Poporul este suma tuturor locuitorilor dintre niște granițe, care au o limbă și un crez mai presus de ideologii ieftine. Aleșii trebuie să reprezinte fiecare cetățean al unei țări și să aibă grijă de el. Să vegheze la bunăstarea prostului, să încurajeze acțiunea deșteptului, să pună un viitor înaintea copilului.

Democrația, la noi, a fost ruptă în fâșii și împărțită prin televiziuni părtinitoare la fiecare român iubitor de dreptate. Și astfel dreptatea a devenit ceea ce a vrut alesul, prin acea televiziune. Nu zic că televiziunile au făcut răul cel mai mare, ci doar că ele au fost mesagerul ingrat al unei democrații strâmbe. De la conceptul mișto din anii `90, democrația a ajuns un circ așezat la marginea unui sat în care câinii maidanezi sunt populația majoritară.

Eu unul nu mai înțeleg democrația din România. Mă simt singur, fără kratos. Mă simt îndepărtat, umil, neputincios. Mă simt abandonat în democrația românească. Nu înțeleg nimic din această democrație fără miez și fără finalitate. Nu avem nici măcar teorii despre democrația românească, darmite practici.

Democrația românească este nici pe departe înțeleasă de cei care o pun în aplicare. Poporul este divizat, neamul este pe o pantă descendentă, valorile sunt în derapaj. România și-a ratat șansa la o democrație autentică, așa cum a fost ea inventată.

, SPITALUL DE CUVINTE
Jacob Peter Gowy – The Flight of Icarus

Poate, doar, să facă un ultim act de frondă și să zboare cu aripi de ceară, precum un personaj din demos, care a vrut să demonstreze că are kratos. Dar asta nu este o soluție, ci doar un strigăt de disperare.

Soluția este în fiecare dintre noi, dincolo de o democrație neînțeleasă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.